Hoogstraat 47
8061 HB Hasselt
Tel.: 038 - 4771224
Spoednummer tel. 038-4773100

Gehoorproblemen door MP3 speler

Meer dan tweederde van de jongeren die regelmatig naar een MP3-speler luistert, loopt een serieus risico op gehoorbeschadiging. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse doveninstituut dat onlangs verscheen.
Een meerderheid van de MP3-luisteraars zet de speler veel te luid, waardoor op lange termijn ernstige schade aan het gehoor kan optreden.

SchadelijkĀ 
De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat de meeste mp3-gebruikers zich blootstellen aan geluiden boven de 85 decibel. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie is het luisteren naar muziek via oordopjes schadelijk vanaf 85 decibel en als het meer dan een uur achtereen wordt gedaan.

Van de onderzochte groep luistert bijna de helft meer dan een uur per dag via de MP3-speler naar muziek, een kwart gebruikt
het apparaat zelfs meer dan 21 uur per week.

Omgeving
“Wanneer de muziek zo luid staat dat anderen in de omgeving het kunnen horen, dan zit je ver boven de 85 decibel en loop je een groot risico op beschadiging van je gehoororgaan”, aldus een woordvoerder van het doveninstituut.

Een normaal gesprek is goed voor 60 decibel, een drukke straat 70 decibel en het opstijgen van een vliegtuig als je er vlakbij staat kost ongeveer 110 decibel.

Alarmerend
Het doveninstituut noemt de uitkomsten alarmerend. Alleen al omdat in Groot-Brittanniƫ het afgelopen jaar ruim acht miljoen MP3-spelers verkocht.

Het instituut wijst een beschuldigende vinger naar de producenten van de muziekspelers. Die zouden consumenten moeten waarschuwen voor de gevaren van het luisteren naar MP3-spelers op een te hoog volume via oordopjes.

Waarschuwing
Ruim de helft van alle respondenten was zich niet bewust van het risico van gehoorbeschadiging. Tachtig procent had overigens nog nooit een waarschuwingsbericht gelezen op de verpakking van een MP3-speler.